Szerző: zsylvester | március 22, 2008

Texasi vadvirágok

Texas a legszebb tavasszal (március és május között), amikor az utak melletti zöldövezet sokfelé színes virágszőnyeggé változik. Márpedig Texasban sok hosszú országút van – csak az államközi autópályák hossza meghaladja az 5200 kilométert. Ez a metamorfózis nem véletlen és nem a természet műve: minden évben irdatlan mennyiségű virágmagot szórnak szét körülbelül 3240 négyzetkilométernyi területen — azaz szinte egész Háromszéket be lehetne ültetni vadvirággal.

Ez elsősorban Lady Bird Johson nevéhez fűződik, aki Lyndon B. Johnson elnök feleségeként mindent elkövetett, hogy szebbé tegye az utak mentét egész Amerikában. Az 1965-ben elfogadott “országútszépítési” törvénnyel megpróbálta csökkenteni az útmenti reklámpanók és roncstelepek számát és bevezette a vadvirágokkal beültetett zöldövezeteket. Az ötvenes években Lyndon Johnson és felesége gyakran vezettek Texasi otthonukból Washingtonba és mindig elszörnyedtek, hogy jóformán nem lehet egyebet látni az útról, mint reklámpanókat és ipari roncstelepeket. Az útmenti reklámozásból élő cégek persze nem rajongtak az ötletért, és azóta is folyik a huzavona, hogy hol szabad és hol nem szabad reklámozni, de tény az, hogy manapság az útmenti vadvirágok Texas egyik legnagyobb turista-vonzerejének számítanak. Lady Bird Johnson azt is tudta, hogy helyi vadvirágokat érdemes ültetni: kár lenne, hogy ha a Vermont állambeli útmenték pont úgy néznének ki, mint a texasiak.

De a képek magukért beszélnek; az alábbiak most frissen készültek (a többi itt).

Gaillardia pulchella

Castilleja indivisa

Coreopsis tinctoria

Reklámok

Responses

  1. Ez egyszerűen fantasztikus. Mennyire másképp nézne ki Erdélyben is minden, ha vadvirágok díszelegnének az útak mentén…

  2. nalunk is van ilyen virag,csak nem vadon no es a neve menyecskeszem


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: