Szerző: zsylvester | május 6, 2007

Jézus nem járhatott vízen, esetleg puliszkán (avagy milyen egy nem-newtoni folyadék)

Habár az fizikai lehetetlenség, hogy valaki – minden segédeszköz nélkül – a víz színén sétáljon, mint azt állítólag Jézus tette (yeah, right), vannak folyadékok, amelyek felszínén valóban lehet mezítláb közlekedni. Jó példa az alábbi Youtube videó, amelyikben egy medencét finomra őrölt kukoricaliszttel és vízzel töltöttek tele, hogy utána lezserül szaladgáljanak a víz, jobbanmondva puliszka tetjén.

A fizikai magyarázat egyszerű (még én is értem): a víz egy newtoni folyadék, a puliszka pedig nem. A newtoni folyadékokat az jellemzi, hogy a nyírás sebessége (angol ‘shear rate’) egyenesen arányos a nyírófeszültséggel (angol ‘shear stress’). A kettő közötti arány nem egyéb, mint a viszkozitás. Ha a nyírófeszültséget a nyirássebesség függvényében ábrázolod, egy, az origóból kiinduló egyenest kapsz. Így viselkedik a víz. Ezzel szemben a puliszka nehezen deformálódik, azaz folyik, ha a nyírássebesség nagy, és könnyebben, ha a nyírássebesség kicsi; a viszkozitása nő a nyírássebességgel együtt. Ezért lehet szaladgálni a puliszka felszínén; és ezért süllyed bele a tag a videón a puliszkába, mikor nem mozog elég gyorsan. A nyírófeszültség-nyirássebesség függvény nem egy egyenes, hanem egy felfele konkáv görbe. A puliszka egy dilatáns (dilatant) folyadék; ezzel szemben a pszeudoplasztikus folyadékok nyírófeszültség-nyirássebesség görbéje felfele konvex, azaz a viszkozitás csökken ahogy a nyirássebesség nő. Ilyenek például a festékek.

Egy harmadik kategória a Bingham folyadék, vagy plasztikus folyadék (angol Bingham plastic). Ez csak akkor kezd folyni, hogyha a nyírófeszültség meghalad egy kritikus határt. Ezt a modellt hasznáják például az iszapfolyások és törmelékfolyások leírására.

Na de ennyi elég a puliszka-fizikából.

Reklámok

Responses

  1. Ha lehetne járni a vizen mi lenne abban a csoda, hogy Jézus járt?

  2. Anonymous — csodák nincsenek, csak puliszka van.

  3. Ez nagyon like! 😀 Könnyebbé tette a fogorvosi anyagtanomat 😉 érdekes megközelítés:D


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Kategória

%d blogger ezt kedveli: